Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je mi líto, hledáte senzaci, která se nestala.

Stručně řečeno - přišli auditoři, koukli na doklady a zjistili, že u některých převodů prostředků chybí některé papíry, že některé výdaje nešly skrze příslušná odborná ministerstva, ale přímo z minfin, maximálně došlo k výdeji z nepříslušné kapitoly minfin. To vše jsou sice vážné prohřešky, ale v rovině účetní (narušuje to transparentnost vedení účetnictví státu), nikoliv finanční nebo trestní. Pokud bych to měl přirovnat k situaci "obyčejňáka" (podnikatele - daňového poplatníka), tak jde zhruba o totéž jako o vedení neúplného účetnictví či účetnictví s vážnými chybami - daňová povinnost se pořád stejná, ale FÚ může přijít s porušením zákona o účetnictví a udělit pokutu za jeho porušení (podle správního řádu?). Prosím neplést se situací, kdy neúplné nebo chybné účetnictví má maskovat krácení daní.

0 0
možnosti
Foto

Nicméně ani vy ani já nevíme, co bordel ve státním účetnictví má maskovat. Vzhledem k tomu, jak to v naší státní správě chodí, tak bych řek, že je pravděpodobnější, že nejde jen o chybné účtování. Což samozřejmě nevylučuje i vaši variantu, že v podstatě o nic nejde, jen o porušování zákonů těmi, kteří chtěj ekonomicky likvidovat ostatní za jiná porušení zákonů.

1 0
možnosti

Tu poznámku o roku 2013 jsem psal uz v diskuzi k odkazovanemu clanku.

Ještě bych poupravil Vasi tvrzeni o prosustrovanych penezich - ony pravdepodobne prosustrovany nebyly, jen byly zaplaceny od nekud a mely byt zaplaceny od jinud. Tedy z hlediska státu nula od nuly pojde. Vliv na deficit 0!! Pravdepodobne.

1 0
možnosti
Foto

Dá se předpokládat, že buď byly peníze na uvedené projekty schváleny v rozpočtech příslušných institucí a tedy tam pak přebývaly, což v naší praxi znamená, že se následně utratily navíc, nebo nebylo s nimi vůbec počítáno a zase se utratily navíc, čili se prošustrovaly. 

Naproti tomu zase tam odkud  se vydaly, nejspíš chyběly a nejspíš byly spotřebovány na úkor dalšího zadlužení. 

Váš názor bych přijal, kdyby stát hospodařil s vyrovnaným rozpočtem. Pak by platilo, že když někde vydal navíc, jinde musel ušetřit.

1 0
možnosti

Nechci Vám kazit radost, ale zpráva NKÚ je o hospodaření v roce 2013, což Babiš ministrem financí ještě nebyl. Příště zkuste předem více číst a myslet, až pak psát.

0 0
možnosti
Foto

Z toho, že státní úředníci kážou vodu a pijí víno opravdu radost nemám, takže mi nic nekazíte. Ale díky za upozornění.

1 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Relativně svobodný člověk.