Václav Chuchma

Ministerstvo financí a ministr sám porušuje zákony a chce k pořádku přivést nás?

16. 03. 2015 9:23:33
Ministerstvo financí chybně uvolnilo prostředky ve výši 2,3 miliardy. Bez jakýchkoliv pravidel, respektive v rozporu se stávajícími rozpočtovými pravidly.

Nedávno nás ministr financí informoval, že je potřeba zkomplikovat živnostníkům podnikání, protože stát neumí vybírat daně. Že poctivé podnikatele trápí nekalá konkurence těch, kdo neodvádějí daně poctivě. A tak jim přidá další břemeno, které poctivým podnikání dál prodraží a nepoctivcům opět vylepší postavení.

Zároveň navrhuje likvidační sankce i pro ty, kteří pochybí třeba i neúmyslně, nebo i pro ty, kteří nebudou moci v danou chvíli porušení zákona ovlivnit.

Poctivé podnikatele přitom vůbec netrápí skutečnost, že jiní odvádějí méně daní. Co je však trápí je, že vybrané daně se ztrácejí ze státního rozpočtu bez jakýchkoliv pravidel a co víc, že při odhalení nepravostí se vlastně nic neděje a nikdo není hnán k odpovědnosti.

Za jakékoliv porušení zákona o elektronické evidenci tržeb je možno zakázat živnostníkovi činnost až na dva roky. Když lze zavřít živnost pro dvacetikorunu, jaká sankce by byla odpovídající, když Bureš prošustruje nezákonně přes 2 miliardy?

Doplnění: omlouvám se, že jsem přehlédl, že zpráva NKÚ je z roku 2013, kdy současný ministr ještě nebyl v úřadu a děkuji panu Svobodovi za upozornění. Nicméně nic to nemění na zbývajícím obsahu. Dovíme se jaké sankce budou uplatněny a vůči komu?

Autor: Václav Chuchma | karma: 17.60 | přečteno: 460 ×
Poslední články autora