EET a paušální daň.

EET je na spadnutí a přijde mi, že Babiš začíná panikařit. Nejspíš mu dochází, jaký to bude průšvih a chce se z toho na poslední chvíli pokusit vyvléknout.

A tak vymyslel, že "pomůže" těm nejmenším. Jenže jak to udělat, aby sám nebyl před národem za osla, když ještě nedávno prohlašoval, že žádné výjimky nebudou a EET se bude vztahovat úplně na všechny? Nejde jen tak přiznat "jsme tupci, co 3 roky připravují zákon, aniž bychom tušili jaké druhy podnikání u nás jsou a kolik možností plateb vůbec u nás funguje". Co na tom, že profesní svazy na tyhle problémy upozorňovali od samého počátku a byli za to označováni za zastánce zlodějů a podvodníků.

No a tak se u těch drobných výjimka spojila s paušální daní. Zdá se to být logické. Stanovení paušální daně znamená dohodu poplatníka se správcem daně, ve které se odhadnou příjmy a výdaje a stanoví daň, takže proč by se musela ještě nějak řešit evidence. Milovník koblih zatleská a řekne si: "co zas všichni křičí, vždyť náš guru chce jen to, co chtěli všichni ostatní a oni mu teď brání udělat něco pro lidi". Člověk co podniká a aspoň trochu nahlédl do zákona o dani z příjmu však zpozorní a napadne ho: paušální daň nejsou paušální výdaje, má to nějaká svá stanovená pravidla a navázání na EET bude dosti problematické. Tak především stanovení hranice příjmů 250000. Dejme tomu že to bude podle předchozího roku. Co když v aktuálním roce hranici překročím? Režim osvobození od EET se na mně přestane vztahovat a kde já vlastně na EET ušetřím, když jeden rok vybavení potřebovat budu, druhej ne a třetí zase jo? A co když to bude tak, že od EET budu osvobozen pokud v daném roce nepřesáhnu příjem 250000? Jak to budu odhadovat?

To samé pak platí o paušální dani. Stanovení paušální daně není nárokové. Zákon o EET platí a jsem tedy povinen hotovostní platby evidovat. Do 31.1. si mohu podat žádost o stanovení paušální daně a správce daně musí rozhodnout do 15. května. Když nerozhodne mám smůlu, nebo možná i štěstí. Předpokládejme ale že berňák paušální daň schválí a já budu od 15. května od EET osvobozen. Přijde 31. prosinec a já zjistím, že mé příjmy o 15000 přesáhly ty odhadované příjmy, na základě kterých mi byla stanovena paušální daň. A já musím podat daňové přiznání a rozhodnutí o stanovení paušální daně se tímto ruší. A co s EET? V ten okamžik totiž od 15. května porušuji zákon o EET a berňák si na mně jistě smlsne.

Zdá se vám to nesmyslné? Nejste sami. Není náhoda, že paušální daň využívá z celé ČR necelých 40 poplatníků. O co tedy jde? Babiš počítá s hlupáky, kteří si nic nezjistí a zaradují se, že si stanoví paušální daň a celá EET jim bude moct být ukradená. Z příjmů do 250000 daně nikdo neplatí, leda by byl stejně hloupej jako Babišovi voliči. Pokud skočí Babišovi na špek, bude muset zaplatit minimální daň ve výši 600,-Kč.

Já si ale myslím, že Babiš to jen tak plácnul, protože se ukazuje, že po náběhu EET prostě fungovat tak, jak nám to Babiš maluje, nebude. Již teď, kdy není systém plně vytížen, hlásí ti, co se již přihlásili, že se jim vrací chybové hlášky. Co až opravdu poběží systém na ostro a s plnou zátěží? Babiš potřeboval rychle odvést pozornost jinam a tak plácnul nesmysl o paušální dani, aniž by se obtěžoval a zjistil si, jak paušální daň skutečně funguje. A pokud to neví po tříletém působení na ministerstvu on, ani jeho podřízení o kterých rozhlašuje, že konečně na MF pracují odborníci, pak je to podle mně na zbavení funkce pro naprostou neschopnost. Sobotka se ale k tomu nejspíš nikdy neodhodlá. Nevím, zda proto, že co do neschopností je na tom stejně jako Babiš nebo proto, že existuje někde nějaká složka nadepsaná Sobotkovým jménem. Asi to zbyde na nás. 

Autor: Václav Chuchma | pondělí 28.11.2016 21:19 | karma článku: 32,44 | přečteno: 1866x
  • Další články autora

Václav Chuchma

Koho budu volit a proč.

7.10.2016 v 9:52 | Karma: 17,70

Václav Chuchma

Tak je odhlasováno a co dál?

24.6.2016 v 14:59 | Karma: 11,78

Václav Chuchma

Tak už se rozběhni!

13.8.2015 v 9:08 | Karma: 7,83

Václav Chuchma

Bez maturity je člověk nic?

17.4.2015 v 9:27 | Karma: 33,74

Václav Chuchma

Léčba půstem.

30.3.2015 v 12:31 | Karma: 16,81

Václav Chuchma

Dobrotrusi a dobrotrusky.

20.3.2015 v 10:00 | Karma: 19,81
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Relativně svobodný člověk.