Vláda hledá způsob jak buzerovat občany.

2. 08. 2014 13:11:29
Krásný den, kdy se probudím. Je jedno zda mrzne až praští a na oknech maringotky mám silnou vrstvu ledu nebo slunce vylezlo nad obzor a rozzáří vše kolem, či těžké mraky svírají údolí, ve kterém žiji a zalévají jej přívaly vody. Ovšem v poslední době bývá pohodové ráno často jen do doby než našmátrám ruku k přehrávači, zapnu rádio a vyslechnu první zprávy.

Dnes se po několika deštivých dnech objevilo slunce, ranní koupel v řece zahnala malátnost a přišel čas se seznámit s tím, co se děje. Dozvěděl jsem se, že vláda hledá způsob jak zabavit nelegální majetek. První, co mně napadlo byla otázka, co je to vlastně nelegální majetek? Nelegálně nabytý? Zcizený? Vyrobený navzdory zakazujícímu zákonu? Proč se hledá způsob jak jej zabavit? Pokud už je prokázáno, že je zcizený, pak by se měl vrátit původnímu majiteli. Pokud nelegálně vyrobený (napadají mně zbraně, drogy), pak je tedy s podivem, že se to řeší nyní a není dávno vyřešeno. Jádro pudla bude zřejmě někde jinde. Nelegálním majetkem zřejmě redaktoři nebo vládní úředníci myslí majetek, o kterém se domnívají, že je nelegálně získaný, ale nejsou schopni to nijak prokázat. Nebo ještě spíš jde o majetek legálně získaný, ovšem z nezdaněných příjmů.

Jako příklad toho prvního můžeme uvést našeho bývalého upřímného ministra vnitra a premiéra Standy Grosse a jeho majetek.Takto podáno, to vypadá celkem fajn. Třeba spadne klec nad různými Grossy, Řebíčky, Dalíky, Babiši apod. Spadne? Nemyslím si to.

To druhé už ale vypadá trochu hůř. Pokud stát není schopen odhalit nezdaněné příjmy, proč řeší majetek z takovýchto příjmů pořízený? Bude snad lidem, kterým neprokáže, že nějaké příjmy nezdanili zabavovat majetek, aniž by se dál zabýval prokazováním trestného činu úmyslného krácení daně? Vidím současnou realitu a obávám se toho, že ve chvíli, kdy na mně nějaký hodný a uvědomělý soused pošle berní úředníky a berňák bude v důkazní nouzi, zeptá se mně, kde jsem přišel ke svému autu, jachtě, letadlu, domu, maringotce a budu –li domýšlet do důsledku, může se klidně zeptat na cokoliv, co budu mít v držení, či čeho si budu užívat. A jak budu prokazovat, že jsem si 20 let odtrhoval od úst, abych si teď mohl užít přepychu? Jak prokážu, že jsem žil na hranici bídy a díky tomu mohu nyní vést nákladný zhýralý život, který dráždí ty, co musej každej den vstávat v pět, aby od sedmi mohli hákovat? Jak prokážu, že v bordelu mám kamarádku, se kterou si chodím každý den povídat a fakt mně to nestojí ani korunu? Jak prokážu, že každý týden vyhrávám ve sportce pátou cenu a nadělal jsem si hazardem majlant? Jak prokážu, že vše, co doma mám, jsem nenabyl nelegálně, když už ani já sám nevím, kdy, u koho a za co jsem to či ono pořídil? Budeme si snad všichni muset povinně vést domácí účetnictví a 20 let schovávat všechny doklady o svých útratách? A bude to stačit? Nenapadne pak berňáka, že jsem určitě nějaké útraty zamlčel, abych mohl vykázat statisícové úspory?

Taková vidina ve mně jásot nevyvolává, zvláště ne v zemi, kde na vás uvědomělí sousedé pošlou berňáka pro jistotu ještě předtím než začnete podnikat. V zemi, kde se s neschopnými, frustrovanými, závistivými a po moci bažícími lidmi setkáte téměř na každém úřadě. V zemi, kde si spravedlnost můžete koupit a kde zákon říká, že pokud vás někdo neokrade fakt pořádně, tak se ani nemáte šanci proti rozsudku odvolat, či dokonce vůbec pachatele nějak trestně postihnout i kdyby jste jej drželi za ruku a měli v druhé ruce jasné důkazy. V zemi, kde zákon sám se stal zločinem tím, že jde zločinu na ruku.

No to je zase ráno. Že já to rádio vůbec pouštěl. Jdu raději na sluníčko a budu bláhově doufat, že mnozí pochopí, komu to vlastně dali svůj mandát. A když ne , budu se těšit představou, že jsou pořád ještě země, kde zákony netvoří ti, co by s jejich uplatňováním sami měli problém, kdyby platilo „padni komu padni“.

Autor: Václav Chuchma | sobota 2.8.2014 13:11 | karma článku: 24.44 | přečteno: 1101x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 451 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 1374 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 448 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1312

Relativně svobodný člověk.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...